شنبه 02 دی 1396

گسل های استان تهران|مناطق امن تهران در زلزله|نقشه مناطق زلزله خیز تهران

رشد شهری در تهران بشکل کاملاً منطقی انجام نشده و حدود ۸ میلیون نفر از جمعیت تهران در ناحیه بسیار خطرناک قرار دارند

 گسل های استان تهران|مناطق امن تهران در زلزله|نقشه مناطق زلزله خیز تهران

 

 گسل های استان تهران|مناطق امن تهران در زلزله|نقشه مناطق زلزله خیز تهران



سوانح طبيعي بخشي از طبيعت زيست ما انسانها مي باشد كه ساخت و ساز بي رويه انسان ها و هجوم افراد به مناطق پرخطرو ناديده گرفتن حريم هاي طبيعي در طبيعت موجب بروز و تبديل سوانح طبيعي به بحرانهاي فاجعه اميزانساني و اقتصادي شده است. كشورايران با توجه به موقعيت جغرافيايي خود درزمره كشور هاي بلا خيز جهان قرار دارد اهم سوانح طبيعي درايران سيل و زمين لرزه مي باشد. شهر تهران  به عنوان يك ابر شهر با جمعيتي در حدود 10 ميليون نفر و با پيچيدگي هاي شهري، داراي پتانسيل لرزه خيزي بالايي مي باشد. بنابه مطالعاتي هر 158 سال زمين لرزه اي به بزرگي 7 ريشتر منطقه تهران را در هم كوبيده و خسارات فراواني را وارد نموده است.


بايد توجه داشت كه اخرين زمين لرزه بزرگ منطقه در سال 1830ميلادي تقريبا 180 سال پيش اتفاق افتاده است كه در ان زمان تهران به هيچ وجه وضعيت فعلي را نداشته است. تصور اين موضوع كه با گذشت 180 سال و دوره بازگشت 158 سال براي وقوع زمين لرزه در گستره تهران در زمان حاضر چه وضعيتي را مي تواند پديدار سازد امري بسيار وحشتناك و غير فابل تصور است. لذا توجه خاص به موضوع و سازماندهي به امري كه منجر به كاهش اثر نامطلوب زلزله احتمالي و يا كنترل وضعيت بعد از بحران گردد براي شهر تهران امري است حياتي و پراهميت.

 

با توجه به تاريخچه زمين لرزه ها در ايران و وجود گسلهاي بنيادي در تهران، شهر تهران و پيرامون ان در منطقه اي لرزه خيز قرار دارد،‌ شهرهاي كهن از جمله شهرري كه در اين گستره قرار دارد،‌ بارها توسط زمين لرزه ويران شده است. احتمال رويداد زمين لرزه با بزرگي 7 ريشتر در شهر تهران بسيار جدي است كه خسارات فراوان اقتصادي،‌محيطي،‌كالبدي و اجتماعي را در پي خواهد داشت.از سويي دوره بازگشت زلزله هاي ويرانگر تهران حدود 158 سال است و 180 سال است كه زلزله مهمي در تهران به وقوع نپيوسته است. 22 سال  از زمان زلزله تهران گذشته است. براي توجيه اين تاخير به دو دليل عمده مي توان اشاره كرد:



  - انرژي مسبب اين زلزله ازاد گشته يا در حال ازاد شدن است كه شاهد مطمئني براي اين دليل در دست نيست.


 -  انرژي عامل اين زلزله هنوز به حد كافي ذخيره نشده است. به عبارت ديگر با گذشت زمان به موعد اين زلزله نزديك مي شويم.



 زلزله تهران


در تهران تاكنون حدود 70 زمين لرزه به وقوع پيوسته كه بزرگترين پيشينه شتاب زمين مربوط به سال 855 هجري شمسي است. در اثر ان شهرري به كلي نابود شد،‌ولي از ان پس اين پايتخت كهن تا امروز زلزله شديدي را تجربه نكرده است . جدول زير تاريخ زمين لرزه هاي گذشته شهر تهران را نشان مي دهد. تهران بر روي گسل هاي فعال زلزله خيز قرار دارد و در واقع گستره تهران از قطعات گسلي متصل بهم تشكيل شده كه با توجه به موقعيت ان  ( قرارگيري در كمربند الپ هيماليا )‌مستعد لرزه خيزي است.



300

قبل از ميلاد

125

هجري قمري

241

هجري قمري

249

هجري قمري

346

هجري قمري

572

هجري قمري

784

هجري قمري

1245

1830 ميلادي

تاريخ زمين لرزه هاي گذشته تهران



 موقعيت گستره تهران


شهر تهران در ميان ايران مركزي در جنوب و ارتفاعات البرز مركزي در شمال و عرض 35درجه و 34 دقيقه  شمالي تا 35 درجه و 50 دقيقه شمالي  و طول 51درجه 2 دقيقه شرقي تا 51 درجه و 36 دقيقه شرقي بر روي رسوبات ابرفتي جوان (كواترنري ) بنا شده است. دشت تهران با شيبي از شمال به جنوب قرار گرفته و به وسيله بلندي هايي احاطه شده است. بخش جنوبي ان كم و بيش در كناره شمال شرقي كوير مركزي ايران قرار دارد. افزون بر گسل شمال تهران و چند گسل جوان و كاري ديگر در شمال و جنوب شهر، ابرفتهاي دشت تهران و شهرري داراي شكستگي هاي فراواني است كه به هنگام جنبش گسل هاي بزرگ دچار لغزش، جنبش و جابجايي مي شود.



هواشناسي و اقليم


دشت تهران در جنوب دامنه هاي البرز مياني قرار گرفته است و كوههاي البرز اين منطقه را از درياي خزر جدا مي سازد به همين جهت درياي مازندران تاثير كمي روي اب و هواي منطقه دارد. توده هوايي كه منطقه را تحت تاثير قرار مي دهند در زمستان بطور عمده مديترانه اي از سمت غرب،‌ قطبي بري و قطبي شمالي از سمت شمالغرب و غرب،‌ قطبي بحري از شمالغرب و در تابستان بري و تروپيكال از منشا كوير ايران يا صحراي عربستان


مي باشد. طبقه بندي دومارتن دشت تهران در رديف اقليم هاي خشك بياباني به حساب مي ايد.



 زمين شناسي


دشت تهران از ديدگاه زمين شناختي در واحد مركزي منطقه ( zone  ) البرز قرار دارد اين واحد از شمال به جنوب به چهار بخش تقسيم مي شود:


1- البرز مرتفع : كه چين خوردگي هاي شديد در ان صورت پذيرفته روي هم

 رانده شده انداين بخش از ارتفاع زيادي بر خوردار است


2- چينهاي حاشيه اي : به طور عمده از سنگهاي اتش فشاني –  اذراواري سازند كرج متعلق

 به ائوسن تشكيل يافته است.گسل مشا – فشم مرز البرز مرتفع و چينهاي حاشيه اي

 محسوب مي گردد



3- كوهپايه و دشت: اين بخش از نهشته هاي ابرفتي تشكيل يافته است. اين نهشته ها از

 فرسايش شديد البرز در راستاي گسلهاگوناگون بوجود امده اند.


4-  انتي البرز : اين بخش به تپه ماهورها و كوههاي كم ارتفاع شرق تهران  مانند ارتفاعات سپاهيه گفته مي شود.



ژئو مورفولوژي گستره تهران


عواملي كه در تكوين و شكل گيري ژئومورفولوژي تهران و ارتفاعات ان نقش داشته اند عبارتند از‌:‌


 عوامل زمين شناسي (‌زمين ساخت - تركيب سنگي و رسوب شناسي )


 عوامل اب و هوايي (‌بارش،‌درجه حرارت،‌پوشش گياهي،‌خاك سطحي و جريانهاي سطحي )‌


روند تكاملي ناهمواري هاي دشت تهران در جريان دوران چهارم و بررسي تاريخ تشكيل و تحول اشكال ناهمواري از زمان پليوسن (‌حدود 4 ميليون سال پيش )‌تاكنون نشان مي دهد كه اصولا تناوب رسوب گذاري و فرسايش شديد نقش اساسي داشته است.


از نظر ژئومورفولوژي گستره تهران  را به سه واحد مجزا به شرح زير تقسيم كرد :


 - ارتفاعات

  - كوهپايه

 -  دشت



شكل شناسي ارتفاعات


مورفولوژي بلندي هاي اطراف تهران بطور قابل ملاحظه اي تابع سنگ شناسي  سنگهاي تشكيل دهنده انهاست.درارتفاعات شمال تهران ماسه سنگ و دولوميتهاي كامبرين، رسوبات كربناته و توفهاي سبز ائوسن (‌توفهاي كرج)‌ داراي شكل توده اي ملايم هستند و ابرفتهاي پليو – پليوستوسن با بريدگي هاي فراوان داراي شكل شناسي ويژه اي هستند كه نام هزار دره بيانگر اين نوع شكل شناسي است. در ارتفاعات شرق تهران ( كوههاي سپاهيه و بي بي شهربانو ) تنوع ليتولوژي فراوان است. مارنها،‌سنگهاي اهكي،‌كنگلومرا سري متنوعي از اشكال برجستگي را بوجود اورده است.



شكل شناسي كوهپايه ها


كوهپايه ها پوشيده از شن و ماسه و قلوه سنگ مي باشند اگر چه در انباشته شدن رسوبات ابرفتي كوهپايه هاي تهران تكتونيك نقش اساسي داشته است ولي عامل منحصر به فرد نبوده چراكه عوامل اب و هوايي  به عامل زمين ساخت شدت بخشيده است. بنظر مي رسد حمل مواد مديون جريانهاي سيلابي بوده كه از سوي شرق جريان داشته و مواد حمل شده به سمت جنوب و غرب بصورت مخروط افكنه گسترده مي شده است.



شكل شناسي دشت


در جنوب كوهپايه ها، دشت تهران بصورت فرونشت وسيعي بوده و پوشيده از رسوبات نسبتا جوان ابرفتي مي باشد.



زلزله خیزی تهران و گسل های آن


تهران از کوهپایه های جنوبی البرز آغاز می شود و تا دشت ری امتداد پیدا می کند . در کوهپایه تهران با دو فرونشست و سه رشته بلندی مواجه هستیم :


بلندی ها

-   سعادت آباد ، شمیران ، دزاشیب،شهران

-   تپه های امانیه ، الهیه ، قیطریه ، فرماینه

-    طرشت ، عباس آباد



فرونشست ها :

  - اوین ، تجریش ، نیاوران

 - ري



بلندیهای شماره یک یعنی سعادت آباد و شمیران و دزاشیب و شهران توسط گسل نیاوران روی فرونشست اوین تجریش رانده شده است ، بلندی های شماره دو یعنی امانیه ، الهیه ، فرمانیه توسط گسل محمودیه از شمال بروی فروشست های اوین تجریش نیاوران قرار گرفته اند ، این تپه ها از سمت جنوب بروی فرونشست داوودیه قرار می گیرند ، بلندی های طرشت و عباس آباد از سمت شمال بوسیله گسل داوودیه بروی فرونشست داوودیه رانده شده اند . و اما در سطح دشت تهران تا ری با فرونشست بزرگ ری مواجه هستیم که در آن گسل های معروف ری و کهریزک قرار دارد.


مديريت بحران



برپایه شناسایی گسل‌های تهران و اطراف آن و بررسی زلزله‌های  تاریخی و قرن بیستم این مناطق، به این نتیجه می‌رسیم که خطر مهلک زلزله های بزرگ، تهران را تهدید می کند.

 


طبق بررسی‌های گروه پژوهشی زمین ساخت و لرزه زمین ساخت سازمان زمین شناسی کشور، گسل‌های تهران به سه گروه تقیسم شده‌اند:



1.    گسل‌های اصلی و لرزه زا ( با طول بیش از 10 کیلومتر)


2.    گسل‌های متوسط ( با طول بین 2 تا 10 کیلومتر)


3.    گسل‌های فرعی ( کوتاهتر از 2 کیلومتر)

 

 

1- گسل‌های اصلی و لرزه زا ( با طول بیش از 10 کیلومتر)



گسل‌های اصلی و لرزه زا گسل‌های جوانی هستند که با طول بیش از 10 کیلومتر در گستره تهران بزرگ دیده می‌شوند. کم بودن سن و طول زیاد این گسل‌ها ، آنها را جزو گسل‌های لرزه زا و خطرناک تهران قرار داده است.


ویژگی‌های مهمترین گسل‌های اصلی و لرزه زای گستره تهران در زیر به شکل بسیار مختصر آورده شده است.معرفی گسل‌های تهران



1.    گسل مشا- فشم


طول تقریبی این گسل 400 کیلومتر است و گمان می‌رود که از جنوب غربی شاهرود در شرق تا آبیک در غرب امتداد داشته باشد. به نظر می‌رسد این گسل در حوالی سد لتیان به دو شاخه تقسیم می‌شود. یک شاخه به سمت تهران می‌آید و از شمال تهران عبور می‌کند. این شاخه گسل شمال تهران نام دارد که یکی از خطرناکترین گسل‌های تهران است.

 



2.    گسل شمال تهران


گسل شمال تهران به طول بیش از 60 کیلومت در کوهپایه شمال تهران از شرق دره لشگرک در شمال شرقی تهران تا آبادی کاظم آباد و شهر کرج در غرب ادامه دارد و نزدیک ترین گسل زلزله زا به شهر تهران است.

 


3.    گسل نیاوران


گسل نیاوران به طول حدود 13 کیلومتر و امتداد شمال شرقی- جنوب غربی در یک کیلومتری جنوب گسل شمال تهران و به موازات آن قرار دارد و از سعادت آباد، فرحزاد تا نیاوران و شمال اقدسیه می‌گذرد.

 


4.    گسل محمودیه


گسل محمودیه به طول حداقل 11 کیلومتر و امتداد شرقی- غربی، در گستره محمودیه تا پایان بزرگراه چمران و شمال هتل استقلال دیده می‌شود.

 


5.    گسل‌های شیان و کوثر


گسل‌های شیان و کوثر در شمال تهران پارس و شمال شیان و قنات کوثر وجود دارند. گسل شیان با امتداد شرقی- غربی و طول 3 کیلومتر در شمال و شمال شرقی شمس آباد مجیدیه قرار گرفته و ممکن است ادامه غربی گسل کوثر باشد. گسل کوثر گسلی کمانی شکل با طول 13 کیلومتر و امتداد شمل غربی- جنوب شرقی است، که ادامه جنوب شرقی آن در حوالی جاده آبعلی ناپدید می‌شود.

 


6.    گسل شمال ری


گسل شمال ری در نزدیکی آبادی عظیم آباد دیده می‌شود. این گسل با طول 5/16 کیلومتر در شمال و شمال غربی شهر ری قرار دارد.

 


7معرفی گسل‌های تهران.    گسل جنوب ری



8.    گسل کهریزگ

9.    گسل گرمسار

10.    گسل پیشوار

11.    گسل پارچین

12.    گسل تلو پایین

 


گسل تلو پایین با امتداد شمال غربی- جنوب شرقی به طول 13 کیلومتر در فاصله 5/1 کیلومتری جنوب روستای تلو پایین دیده می‌شود.

 

 


 


در قسمت بالا گسل‌های اصلی و لرزه دار با طول بیش از 10 کیلومتر صحبت شد. در این مقاله به 2 گروه دیگر از دسته بندی‌های گسل‌های تهران پرداخته خواهد شد.

 


2- گسل‌های متوسط ( با طول میان 2 تا 10 کیلومتر)



گسل‌های گستره تهران که دارای طول 2 تا 10 کیلومترند، با نام گسل‌های متوسط معرفی می‌شوند. این گسل‌ها به خودی خود خود لرزه زا نیستند، ولی ممکن است بتوانند در اثر زلزله‌های بزرگتر که در فاصله‌های مشخص از آنها قرار گرفته باشند، دچار لغزش و جا به جایی گردند. علاوه بر این، گسل‌های متوسط خود ممکن است سرچشمه زلزله‌های کوچک شوند. از این رو باید دست کم ساختمان‌های بزرگ عمومی و مسکونی اطراف این گسل‌ها، با توجه به مسیر این گسل‌ها طراحی شوند و از بنا کردن ساختمان بر روی آنها خود داری شود. ویژگی‌های گسل‌های مهم متوسط در زیر به شکل کوتاهی بازگو می‌شوند.

 



1-    گسل شاه آباد


این گسل به موازات جنوبی گسل شمال تهران در شاه آباد و مزرعه بنامیه، جنوب سوهانک وجود دارد. امتداد این گسل شمال غربی- جنوب شرقی و طول آن حدود 2 کیلومتر است.

 


2-    گسل نارمک


این گسل در محدوده میان نارمک و مجیدیه به طول 5/2 کیلومتر و امتداد شرقی- غربی در کناره جنوبی تپه‌های شیان واقع است.

 


3-    گسل داودیه


این گسل با طول 3 تا 5/5 کیلومتر در شمال تپه‌های عباس آباد و جنوب داودیه قرار دارد.

 


4-    گسل ایوبی


این گسل به طول 2 کیلومتر در امتداد غربی اتوبان ایوبی قرار دارد و امتداد آن شرقی- غربی است.

 


5-     گسل عباس آباد


گسل عباس آباد با امتداد شرقی- غربی در مرز میان خیابان‌های میرداماد و آپادانا در تپه‌های عباس آباد قرار دارد. طول این گسل حدود 2 کیلومتر است.

 


6-    گسل‌های پارک جنگلی چیتگر


به نظر می‌رسد ضلع شمالی و جنوبی تپه‌های چیتگر در غرب تهران ( شمال بزرگراه تهران- کرج) به وسیله دو گسل به نام گسل‌های پارک جنگلی چیتگر بریده شده است.

 


7-    گسل باغ فیض


این گسل در بخش غربی تهران در محدوده طرشت قراردارد. امتداد گسل باغ فیض شمال غربی- جنوب شرقی و طول آن حدود 5/4 کیلومتر است.

 


8-    گسل قصر فیروزه


گسلی است با امتداد شمال غربی- جنوب شرقی در شرق تهران. طول دقیق این گسل در حال حاضر روشن نیست و در محدوده جنوب شرقی قصر فیروزه رودخانه به جنوب شرقی می‌رود.

 



3-زلزله- گسل‌های فرعی ( کوتاه تر از 2 کیلومتر)



گسل‌های کوتاه تر از 2 کیلومتر گستره  تهران گسل‌های فرعی نامیده می‌شوند. این گسل‌ها به خودی خود لرزه زا نیستند ولی به سبب آزاد شدن انرژی در راستای گسل‌های همسایه خود می‌توانند دچار لغزش و جابه جایی شوند و نقطه سستی در زیر سازه به شمار آیند. باید از ساختن سازه‌های بزرگ عمومی و مسکونی  بر روی این گسل‌ها خودداری کرد.



گسل‌های مانند تخت طاووس، گسل دانشگاه شهید بهشتی، گسل ملا صدرا، گسل شمال موسسه ژئوفیزیک و... از جمله گسل‎‌های فرعی‌اند.

 


گسل هاي فرعي تهران



گسل هاي كوتاه تر از 2 كيلومتر گستره تهران گسل فرعي ناميده مي شود. اين گسل ها به خودي خود لرزه زا نيستندولي به سبب ازاد شدن انرژي در راستاي گسل هاي همسايه خود مي تواند دچار لغزش و جابجايي شوند. اين گسل ها عبارتند از :


گسل هاي تلوزيون ،‌گسل باغ بهايي و ......


 



 پراكندگي گسل‌هاي منطقه تهران



 پراكندگي گسل‌هاي منطقه تهران



 

 سطح آب های زیرزمینی و مشکل زلزله در تهران 

 

شاید یکی از مهم ترین عوامل خرابی در زلزله پدیده روانگرایی در خاک در زیر پی سازه ها می باشد در خاک های ماسه ای و از آنجایی که بیشتر خاک های سطح شهر تهران از نوع آبرفتی و ماسه ای می باشند به علت عدم وجود کانال های فاضلاب و بالا آمدن سطح تراز آب ، لایه ای سست، ماسه ای و اشباع از آب را تشکیل داده است که بر اثر زلزله این لایه حالت خمیری گرفته و ساختمانی که حتی بر اثر نیروی افقی زلزله خراب نمی شود را در خود واژگون می کند و ساختمان بر حسب میزان زلزله کج یا کاملا" واژگون می شود .



این مسئله از آنجا مهم است که در قسمت های جنوبی تهران تراکم جمعیت بسیار بالا می باشد و همینطور سطح تراز آب های زیرزمینی بسیار بالا هستند ، بطوریکه در بعضی مناطق مانند بازار با کندن زمین تا عمق 5 متر به آب خواهیم رسید . بهترین چاره برای این مشکل احداث کانالهای فاضلاب می باشد که موجب پایین رفتن سطح آب زیرزمینی می گردد ، البته سطح آبهای زیر زمینی به آرامی پایین خواهد رفت و مدت زمان نسبتا زیادی برای این موضوع مورد نیاز می باشد در ضمن با پایین رفتن سطح آب احتمال پدید آمدن نشست هایی در سازه ها وجود دارد .


یکی دیگر از عوامل تخریب سازه ، احداث سازه ها در شیب بسیار زیاد و همچنین احداث ساختمانها در لبه شیروانی ها بخصوص در نواحی شمالی تهران می باشد که خطرهای زمین لغزش و سنگ ریزش را در پی دارد بطوریکی که خاک زیر ساختمان به حرکت در آمده و در زیر ساختمان می لغزد. نشست های ناگهانی در اثر زلزله یکی دیگر از خطرهای زلزله می باشد ، در خاکهای سست و دستی مانند یوسف آباد و نواحی جنوب تهران خاک دارای پتانسیل بسیار بالایی برای نشست می باشد که نیروی زلزله این پتانسیل را فعال می سازد ، این مشکل در نواحی مانند میدان ونک ، گاندی ، خیابان مطهری و عباس آباد که در اثر تسطیح تپه ها بوجود آمده اند بسیار جدی می باشد .


 

نتایج تحقیق یک گروه ژاپنی (جايكا )‌ پیرامون زلزله تهران

 

زلزله تهران مربوط به گسل ری باشد 55 درصد ساختمانها فرو می ریزند

 

در صورتی که زلزله تهران به خاطر فعال شدن گسل ری باشد 480 هزار ساختمان در تهران یعنی 55 درصد ساختمان ها فرو خواهد ریخت. بیشترین تعداد ساختمان های آسیب دیده در منطقه ۱۵ خواهد بود.

 

در صورت فعال شدن گسل شمال تهران 310 هزار ساختمان که 36 درصد کل ساختمان ها را شامل می شود، آسیب می بیند.

 

 

 


 

 حساس‌ترين نقاط تهران هنگام زلزله كجاست؟ + نقشه گسل های تهران

 

در منطقه شمال تهران نیز دارآباد، اقدسیه، پاسداران، کاشانک، قیطریه، کلاهدوز، بزرگراه صدر، دزاشیب، میدان تجریش، سعدآباد، زعفرانیه، ولنجک، نمایشگاه بین‌المللی، مقدس اردبیلی، دره پونک، بزرگراه نیایش تا سولقان روی گسل‌هاي شمال تهران، نیاوران و محمودیه قرار دارند.

 بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی مرکز اطلاعات جغرافیایی شهر تهران و براساس نقشه مکان یابی بلند مرتبه‌سازی، محله قدیم تهران موسوم به ارگ قدیم، امن ترین ناحیه از نظر وجود گسل‌های زلزله مي‌باشد.



با وجود سه گسل اصلی شمال، شرق و گسل ری در جنوب کمتر قسمتی را مي‌توان یافت که در فاصله‌ای مناسب از سه گسل فوق واقع شده باشد. گسل شمال تهران از لشکرک و سوهانک شروع شده تا فرحزاد و حصارک و از آنجا به سوی غرب امتداد مي‌یابد. این گسل در مسیر خود، نیاوران، تجریش، زعفرانیه، الهیه و فرمانیه را در بر مي‌گیرد.



گسل ری درجنوب تهران نیز که در صورت فعالیت پرتلفات‌ترین گسل کشور و شاید جهان مي‌باشد از جاده خاوران شروع و با گذر از دولت آباد و حرکت روی جاده کمربندی تهران در حد نصاب کوره‌هاي آجرپزی چهار دانگه پایان مي‌یابد. گسل شرق نیز که توانایی قوی ترین زلزله را دارا است از شرق به تهران وارد شده و با گذر از اراضی سرخه حصار و حرکت روی بزرگراه شهید بابایی تا مجیدیه و سید خندان امتداد مي‌یابد. جالب اینجاست که اکثر حریم‌های انتقال نیروی شهر تهران نیز روی همین گسل‌هاي زلزله واقع شده است.



در این میان تک گسل ملاصدرا نیز که از خیابان شریعتی تا شهرک غرب انتقال یافته، محلات ونک، میرداماد، سعادت آباد و شهرک غرب را نا ایمن ساخته است. احداث برج میلاد نیز دقیقا در مجاورت این گسل صورت گرفته است.



از محلات به نسبت امن تر شهر تهران مي‌توان به راه آهن، محور نواب، محور خیابان انقلاب و آزادی، هفت چنار به علاوه ارگ قدیم تهران اشاره کرد. ارگ قدیم تهران حد فاصل خیابان شوش، هفده شهریور، انقلاب و کارگر جنوبی را شامل مي‌شود که بازار تهران، خیابان مولوی، میدان بهارستان، میدان امام خمینی، محله امیریه و خیابان جمهوری اسلامی را شامل مي‌شود.



به نظر مي‌رسد که مکان یابی حاصل از تجربه چند صد ساله مردم ساکن تهران که منجر به تشکیل محدوده ارگ قدیم شهر شده، بسیار قابل اعتمادتر از مکان‌یابی سال‌های کنونی در گسترش و احداث شهرک‌های حاشیه‌ای شهر تهران مي‌باشد.


    حساس‌ترين نقاط تهران هنگام زلزله كجاست



ساختمان مدرن اسناد ملی ایران دقیقا روی گسل بزرگ سید خندان و در فاصله ۱۰۰ متری محل تقاطع این گسل با گسل داوودیه.



ساختمان عظیم بانک مرکزی که شبیه برج‌های دوقلوی نیویورک است بین فاصله ۲۰۰متری از گسل داوودیه و ۴۰۰ متری گسل سید خندان.


ساختمان بلند مرتبه و سنگین روزنامه اطلاعات در کنار گسل در زیر بزرگراه جهان کودک واقع است و همچنین در پشت آن ساختمان گسل سید خندان قرار دارد.


مجموعه ساختمان‌هاي کتابخانه ملی ایران -که یکی از سازه‌هايي است که مورد بازدید دانشجویان مهندسی عمران قرار مي‌گیرد- بر روی طاقدیس‌های داوودیه قرار دارد.


ساختمان بلند مرتبه بنیاد مستضعفان در کنار گسل تلویزیون واقع شده است.


ساختمان عظیم وزارت راه بین دوگسل تلویزیون باختری و عباس آباد واقع شده است.


ساختمان‌های بلند مرتبه مسکونی و مدرن آتی ساز در کنار هتل اوین، در محل تقاطع گسل محمودیه و گسل عمود بر آن قرار دارند.


تنها پل معلق تهران یعنی پل پارک وی که در تقاطع خیابان ولیعصر و بزرگراه چمران واقع است دقیقا روی گسل محمودیه قرار دارد.


پل بزرگراه صدر روی خیابان دکتر شریعتی گسل قیطریه را قطع کرده است.


نقاطی که در ذیل خواهد آمد در حال حاضر محله‌هايي هستند که در مجاورت یا روی گسل قرار گرفته اند:


از شرق و شمال شرقی منطقه زربند، سوهانک، ازگل،استخر، حکیمیه، هنگام، نارمک و بزرگراه بابایی روی گسل‌هايي به نام‌هاي تلو پایین، کوثر و گسل نارمک که از ده نارمک آغاز و انتهای آن در خیابان استادحسن بنا مي‌باشد.


در منطقه شمال تهران نیز دارآباد، اقدسیه، پاسداران، کاشانک، قیطریه، کلاهدوز، بزرگراه صدر، دزاشیب، میدان تجریش، سعدآباد، زعفرانیه، ولنجک، نمایشگاه بین‌المللی، مقدس اردبیلی، دره پونک، بزرگراه نیایش تا سولقان روی گسل‌هاي شمال تهران، نیاوران و محمودیه قرار دارند.


مناطق میدان ونک، حقانی، ملاصدرا، چمران، ایران زمین در شهرک غرب نیز بر روی گسل داوودیه قرار دارند.


از جنوب نیز مناطق ابن بابویه، میدان بروجردی، بزرگراه آزادگان، میدان معراج، صالح آباد، جنوب بزرگراه آیت‌الله سعیدی، مناطق جنوبی یافت‌آباد، باغ چهاربری بر روی گسل شهر ری قرار دارند که شاید فعال ترین گسل‌هاي جهان مي‌باشد. متاسفانه این گسل در صورت بروز زلزله به منطقه ای باتلاقی تبدیل شده و نشست خواهد داشت.


 



مناطق امن هنگام زلزله در تهران!



همزمان با هر بار گرم شدن تنور اخبار زلزله در تهران ، بحث گسل های موجود در پایتخت نیز یکبار دیگر به یک بحث چالشی تبدیل می شود. گسل به شکستگی و ترک روی ظرف شباهت دارد. آسیب پذیرترین نقطه ظرف، محل ترک است و هر آن امکان دارد ظرف مورد نظر از محل ترک، بشکند. گسل به‌ عنوان ناهمگنی در زمین به دلیل فشارهایی که به زمین وارد شده و منجر به ایجاد شکستگی شده، هر لحظه امکان فعالیت دارد.

 

البته اسم گسل که می آید، افراد فکر می کنند درباره یک نقطه خاص صحبت می شود؛ در حالی که گسل‌ها ممکن است چند هزار کیلومتر امتداد و تا ۷۰۰ کیلومتر عمق داشته باشند. در مجموع منطقه ایران در ردیف منطقه آلتیمالیا قرار دارد؛ یعنی از هیمالیا تا آلپ در سوییس که همه جزو مناطق زلزله خیز است. همان‌گونه که گفته شد، عمق گسل‌های ایران گاه تا ۷۰۰ کیلومتر می رسد و در کنار آن، میزان حرارت داخل زمین در مناطق زلزله خیز تا هفت هزار درجه سانتی‌گراد است.

 

اما درباره زلزله چند روز پیش در تهران، مهدی زارع استاد تمام پژوهشگاه زلزله معتقد است: ممکن است این زمین‌لرزه موجب تحریک گسل‌های مجاور در شرق (گسل شمال تهران) و در غرب (گسل اشتهارد) شود. سامانه گسله شمال تهران با طول تقریبی ۱۰۰ کیلومتر، گسلی فعال است که متوسط دوره بازگشت زلزله‌های روی این گسل حدود سه هزار و پانصد سال است. ممکن است زلزله‌ ۱۱۷۷ میلادی (شرق بوئین زهرا- اشتهارد) ناشی از فعالیت این سامانه گسلی بوده باشد.

 


زارع بیان کرد: زمین‌لرزه باستانی در حدود سه هزار و دویست سال قبل در اثر جنیایی گسل شمال تهران رخ داده است. گسل شمال تهران توان ایجاد زمین‌لرزه‌های با بزرگای بیش از ۷ تا ۷.۵ را دارد. بر اساس شواهد از وقوع زمین‌ لغزش‌های بزرگ روی این گسله می‌توان احتمال رخداد و توان لرزه‌زایی با بزرگای ۷.۵ تا ۷.۸ را نیز برای گسل شمال تهران لحاظ کرد.

 

همچنین مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز معتقد است: گسل‌های غرب و دیگر گسل‌های اطراف تهران نزدیک به یکدیگر است.شناخت گسل اصلی هنوز قطعی نشده اما به نظر می‌رسد زمین‌لرزه از سوی گسل اشتهارد بوده است. این گسل جوان است و قبلا سابقه زمین لرزه‌های شدید از طرف وجود داشته است.

 

تهران همیشه می لرزد

 

تهران گسل های فراوانی دارد که بزرگترین آنها در شمال و جنوب تهران فعال است و هر آن احتمال دارد، مثل انفجار یک بمب، تهران روی هوا برود.

 

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به اینکه تهران همیشه می لرز، می گوید: در حال حاضر در شعاع ۱۰۰ کیلومتری از مرکز تهران سالانه حدود ۱۵ زلزله با بزرگای ۳ تا ۴ ثبت می شود. بنابراین اکنون پهنه تهران از نظر لرزه خیزی فعال است. تعبیرهای مانند روی هوا رفتن و ... تعابیری علمی نیستند به خاطر اینکه با واقعیت ها و مدل هایی که برای ترسیم کردن سناریو های ممکن برای رخداد زلزله بعدی می شناسیم همخوانی ندارند. ولی اینکه چه زمانی رخداد مهم بعدی در تهران رخ خواهد داد، هنوز کسی نمی داند و نمی تواند حدس بزند، ولی قراینی وجود دارد که می گوید که در پیرامون تهران در هر ۲۰۰ سال انتظار یک زلزله با بزرگای حدود ۷ وجود دارد.

 

زارع با توجه به آمارها می گوید: آمارها نشان می دهد، در پهنه شهری تهران کنونی و حومه آن می توانیم هر ۵۰۰ سال زلزله ای با بزرگای ۷ یا بزرگتر انتظار داشته باشیم. بنابراین با توجه به گذشت زمان نسبتا طولانی از آخرین رخداد های مهم در پیرامون تهران (اخرین رخداد مهم در حدود ۵۰ کیلومتری جنوب شرق تهران در ۱۳۸۴ میلادی در ورامین، و در شمال شرق تهران در سال ۱۸۳۰ میلادی رخ داده)، لازم است با دیدی محافظه کارانه نسبت به احتمال رخداد زلزله مهم بعدی حساس باشیم. 


 

گسل های خطرناک تهران و ناامن‌ترین مناطق تهران از نظر زمین‌لرزه کدام هستند؟

 

 
بهرام عکاشه، پدر علم زلزله شناسی ایران و رییس سابق بخش زلزله‌شناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران نیز چندی قبل طی یک مصاحبه گفته بود: مناطق ۱، ۲ و ۳ بیشترین آسیب را از فعال شدن احتمالی گسل های شمال شهر می بینند و مناطقی چون۷، ۹ ،۱۱ و ۱۷نیز به دلیل داشتن بافت فشرده، از آسیب جدی برخوردار می شوند. گسل مشافشم و گسل ری، دو گسل بزرگ تهران هستند. اگر گسل مشافشم فعال شود، بخشی از منطقه ۳ و ۴ و تمام منطقه ۱ صدمات جدی خواهند دید. فعالیت گسل‌ ری نیز به مناطق ۹ تا ۲۰ لطمه خواهد زد.

 

شمال و جنوب تهران به شدت زلزله‌خیز هستند و به جرات می توان گفت که چند هزار گسل از مناطق حومه تهران، کرج و قزوین به سمت شرق ادامه دارد. رودهن، بومهن، فیروز کوه، ورامین، پیشوا، جوادآباد، پرند، رباط کریم، شهریار، ملارد و ماهدشت و فشم از مناطق به شدت خطر پذیر هستند و اگر به تاریخ نگاه کنیم، تا کنون تهران حداقل ۱۰ بار بر اثر زلزله از بین رفته است.

 


در حال حاضر نیز در تهران، روزانه حداقل پنج زلزله نامحسوس ثبت می شود و هر روز حداکثر شاهد پنج زلزله نیم تا ۲ریشتری هستیم.از سوی دیگر برخی از کارشناسان نیز معتقدند، درتهران منطقه امنی به لحاظ موقعیت قرارگیری روی گسل‌های موجود وجود ندارد.

 


5 تا 6 منطقه از شهر روی گسل قرار دارد و گسل‌های شمال تهران، مشاع و گسل نیاوران به‌طور قطع پرخطر هستند اما در همه جای تهران خطر جدی است. اما این را فراموش نکنیم که حتی مناطقی که روی گسل نیستند نیز در خطر هستند؛ چرا که در بسیاری مواقع زمان بروز زلزله خانه‌ای که روی گسل است، دچار تخریب نمی‌شود؛ اما مناطقی که روی گسل نیستند آسیب شدید می‌بینند. هرچند در رابطه با فعالیت گسل‌های تهران هنوز باید مطالعه شود. گسل شمال تهران، گسل مشاع، گسل نیاوران به طور قطع پرخطر هستند.

 

 

قدرت زلزله تهران چقدر خواهد بود؟

 


تهران، استعداد زلزله ۷ و نیم تا ۸ ریشتر را دارد. اگر به تاریخ نگاه کنیم در منطقه تهران ۱8۰ سال قبل زلزله بیش از ۷ ریشتر نیز اتفاق افتاده که بر اثر آن بخشی از سفارت انگلیس و بخشی از کاخ گلستان و بازار ریخت و حدود ۴۵هزارنفر از بین رفتند. بنابراین می توان گفت 180 سال است که زلزله مهمی تهران را تهدید نکرده است . اما زلزله سال 855 میلادی زلزله ای بزرگ بود که محل کنونی تهران را به طرز مهیبی لرزاند. در واقع چندصد سال است که تهران زلزله بزرگی را به خود ندیده است.

 

آیا تمام تهران با زلزله از بین می رود؟

 

محمدرضا محمودی معاون عمرانی سابق استانداری تهران پیش از این طی گفتگوی رسانه ای گفته بود: باید به مردم بگوییم که محدوده تهران حدود 720 کیلومتر مربع است و اگر زلزله اتفاق بیفتد تمام این محدوده ویران نمی شود و یک قسمتی ازشهر آسیب می بیند.چون یک گسل فعال می شود و نباید مردم را نگران کرد که تمام تهران آسیب می بیند.اما در تهران آنچه ما را نگران می کند خروج از تهران و ترافیک در زمان وقوع زلزله است.چون در این شرایط امداد رسانی سخت می شود ،همه از خانه بیرون می آیند و تهران قفل می شود. به نظر من باید بر روی این موضوع کار کرد.یعنی به گروههای دوام آموزش داده شود که در زمان وقوع زلزله چطور عمل کنند و همه باید در همان نزدیک محل مسکونی خود اسکان پیدا کنند و به محل دیگر نروند چون ترافیک به وجود می آید.

 

این در حالیست که دیگر کارشناسان نیز معتقدند: احتمال ویرانی تمام تهران در زمان وقوع زلزله تقریبا صفر است.البته ممکن است برخی مناطق آسیب بیشتری ببینند اما این در کل تهران یکسان نیست. همه گسلها در هیچ کجای دنیا با هم فعال نمی شوند . اگر قراراست که جا به جایی باشد یکی از گسلها حرکت می کند و دیگری شلیک می کند و آن هم با فاصله زمانی است،مانند بازی دومینو. اگر به طور مثال گسل شمال فعال شود مناطق شمالی تهران آسیب می بیند نه ساکنان ری،چون گسلها در کنار هم نیستند تا بر روی هم تاثیر بگذارند.

 

آیا راهی برای اطلاع از لحظه وقوع زلزله تهران از قبل وجود دارد؟

 

کارشناسان معتقدند هیچ راه مطمئنی برای این کار وجود ندارد. تهران بر روی گسل زلزله وجود دارد اما امکان پیش بینی زمان زلزله وجود ندارد و هر لحظه ما باید این امکان آمادگی را داشته باشیم و باید این باور میان مسئولان و مردم به وجود آید.تهران شهری بزرگ و حدود 8.5 نیم میلیون جمعیت دارد ،بنابراین تمرکز جمعیت در آن بالاست و بافت فرسوده زیادی دارد.وقتی وارث این شهر هستیم باید برنامه ریزی درستی داشته باشیم.


دیگر اخبار
دقیق ترین تعریف از استراتژی محتوا دقیق ترین تعریف از استراتژی محتوا

بحث استراتژی محتوا را به نوعی، یک طراحی خلاقانه برای معماری اطلاعات می‌داند

ادامه خبر ...
چرا قربانیان داعش آرام هستند چرا قربانیان داعش آرام هستند

دارالافتای مصر به تازگی پژوهشی را منتشر کرده است که توضیح می دهد چرا افرادی که داعش قصد " گردن زدن " آنان را دارد، هنگام ذبح شدن آرام اند و هیچ واکنشی نشان نمی دهند.

ادامه خبر ...
دانلود رایگان کتاب قدرت نامحدود اثر آنتونی رابینز دانلود رایگان کتاب قدرت نامحدود اثر آنتونی رابینز

آنتونی رابینز در سال ۱۹۸۶ کتاب قدرت نامحدود را منتشر نمود. تونی با نوشتن کتاب قدرت نامحدود  قصد معرفی قدرت فوق العاده انسان دارد . همان قدرتی که تونی را به درجات بالایی از موفقیت در زندگی هدایت نمود.

ادامه خبر ...
اسنپ اپلیکیشن درخواست خودرو اسنپ اپلیکیشن درخواست خودرو

دنبال یک راه ساده و سریع برای سفر‌های شهری هستید؟ اسنپ پل ارتباطی میان شما و رانندگان شهر تهران است. با اپلیکیشن اسنپ می‌توانید تمامی خودروهای اسنپ اطرافتان را به صورت زنده در نقشه ببینید و با مشخص کردن مبدا و مقصد، نزدیک‌ترین خودرو شما را به مقصد خواهد رساند. به همین سادگی!

ادامه خبر ...
صفرابر|صفرابر اسلامی صفرابر|صفرابر اسلامی

لجن صفراوي يا غلظت صفراوي که تب هاي گرم کبدي و صفراوي مي آورد و گاهي خلجانات ذهني مي آورد. صفراي اضافي بايد تخليه شود.

ادامه خبر ...
فلسفه بابانوئل|بابانوئل واقعی|کریسمس فلسفه بابانوئل|بابانوئل واقعی|کریسمس

بابانوئل یا پاپانوئل یک شخصیت تاریخی و داستانی در فرهنگ عامیانه کشورهای غربی و مسیحی است. نام بابانوئل با جشن کریسمس آمیخته شده‌است

ادامه خبر ...
بانک ضرب المثل|ضرب المثل‌های فارسی و ایرانی (حرف ن) بانک ضرب المثل|ضرب المثل‌های فارسی و ایرانی (حرف ن)
شیرین‌ترین و پرکاربردترین ضرب المثل‌های فارسی و ایرانی (حرف ن) به همراه معنی ضرب المثل، داستان و طرز استفاده، و کاربرد آن در زندگی روزمره
ادامه خبر ...
تمرین نویسندگی|ایده های برای نوشتن تمرین نویسندگی|ایده های برای نوشتن

بسیاری از افراد به نوشتن تمایل دارند اما در موقع عمل که می رسد،حوصله ندارند.پایگاه اینترنتی امور به افرادی که دچار این مشکل هستند آموزش می دهد که برای تقویت نوشتن چه کاری باید کرد.

ادامه خبر ...
شخصيت شناسی از روی رنگ چشم ها شخصيت شناسی از روی رنگ چشم ها

اگر بتوانیم شخصیت افراد را پیش از داشتن رابطه با آنها بشناسیم و یا حداقل در مورد چگونگی رفتار و اخلاق آنها حدس هایی بزنیم بدون شک این شناخت تاثیرات زیادی در رابطه ما داشته ...

ادامه خبر ...
دانلود کتاب قدرت بیان  حرف بزن تا برنده شوی دانلود کتاب قدرت بیان حرف بزن تا برنده شوی

این کتاب فراتر از اصول صحبت کردن است و نه تنها با دیگران ارتباط مؤثر برقرار کنید، بلکه با مهارت، ذهن آنها را در رابطه با مسائلی که برای موفقیت‌تان ضروری هست تغییر بدهید.

ادامه خبر ...
پردیس چاپگر باران

کارتریج ایرانی

ثبت آگهی منطبق با الگوریتم گوگل

آگهی ویژه,ثبت آگهی

دفاع شخصی کاربردی

دفاع شخصی کاربردی

آگهی رایگان

آگهی رایگان/درج آگهی تبلیغاتی

بانک اطلاعات مشاغل و اصناف

جامع ترین بانک اطلاعات کشور

خانه سالمندان یارین

خانه سالمندان / خانه سالمندان در پاسداران / مرکز سالمندان یارین

دسته بندی محصولات
دسته بندی آگهي ها
شارژ و تعمیر کارتریج

شارژ وتعمیر کارتریج لیزری

آگهی رایگان

آگهی رایگان

کانال دفاع شخصی حرفه ای

دفاع شخصی